Sezon na szparagi w pełni, więc ja także postanowiłam je przygotować. Zastanawiałam się co, by z nimi zrobić i w końcu zdecydowałam się zmodyfikować przepis na szybką zapiekankę makaronową, którą zazwyczaj przygotowuję z brokułem.
Składniki:
1 pęczek szparagów
300 g makaronu pełnoziarnistego (np. penne)
2 piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
1 mozzarella (250 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej
tymianek
oregano
bazylia
sól
pieprz
1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem, dodać 3 łyżki oleju i wymieszać. Odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
2. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na 3 części (kawałki mają wtedy mniej więcej taką długość jak penne) i podsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, pod koniec dodać posiekany drobno czosnek, zalać pomidorami z puszki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Można wykorzystać zarówno świeże jak i suszone zioła. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego.
5. Mięso usmażyć (olej dodany wcześniej do marynaty wystarczy) i przełożyć do naczynia. Wymieszać wszystkie składniki.
6. Na wierzchu zapiekanki ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Ponieważ wszystkie składniki zostały wcześniej podsmażone i podgotowane wystarczy zapiekać danie przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, żeby ser się rozpuścił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz