niedziela, 31 maja 2015

Zakładka z księżniczką

Rzutem na taśmę przygotowałam jeszcze drobiazg, zakładkę z księżniczką, która wpisuje się w temat majowego wyzwania Szuflady. Tym tematem geometria. 

Zrobiłam zakładkę w której pojawiają się różne wzory i wzorki. Są trójkąciki na włosach księżniczki i dużo kółek - kropek: w tle portretu księżniczki, na wstążce i na stronie B zakładki.










sobota, 30 maja 2015

Majowe zakładki

Na stronie sklepu scrapbookingowego Na Strychu w połowie miesiąca pojawiło się wyzwanie, które od razu zwróciło moją uwagę. Jak już wspominałam kolekcjonuję zakładki do książek, a wyzwanie jest połączone z wymianą.

Przygotowałam dwie zakładki kwiatowe. Do ich stworzenia wykorzystałam bazę, którą pomalowałam farbkami akrylowymi. W jednej zakładce powtarza się motyw, którego użyłam przy komunijnym LO, konwalie. użyłam papieru Moja najmilsza. Na liściach konwalii znów za sprawą pearlmakera pojawiły się krople rosy. Stronę B pomalowałam na wiosenny zielony kolor. Na drugiej zakładce pojawia się dalia oraz motyw z papieru Hint of Pepper
Mam nadzieję że zakładki przypadną do gustu osobie, która je wylosuje.






środa, 27 maja 2015

Maślankowe ciasto czekoladowo - truskawkowe

Sezon truskawkowy trwa, więc zawierające je koktajle są teraz u mnie na porządku dziennym. Najbardziej lubię truskawkowo - bananowy. Nie dodaję do niego nic poza składnikami wymienionymi w jego nazwie. Nabrałam też ochoty na jakieś ciasto i zdecydowałam się na zrobienie ciasta maślankowego z truskawkami.

Właściwie do powstania pomysłu na to ciasto przyczynił się przypadek. W sklepie, w którym robiłam zakupy nie było maślanki naturalnej tylko smakowe. Ponieważ jak wiadomo truskawki świetnie komponują się z czekoladą sięgnęłam po maślankę stracciatella.

Składniki:
0,5 kg truskawek
1 szklanka maślanki stracciatella
2 szklanki mąki
0,5 szklanki kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
3 jaja
0,5 szklanki oleju



Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać wszystkie sypkie składniki, wbić do nich jajka i wlać maślankę oraz olej, dokładnie wszystko wymieszać, wylać na blaszce i na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki truskawki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.


czwartek, 21 maja 2015

Komunijne LO

W dzisiejszym wpisie pojawiają się dwa tematy, kojarzące się z trwającym miesiącem - I Komunia Święta i konwalie.





W maju wiele dzieci przeżywa swoją I Komunię Świętą. W tym roku wśród tych dzieci była moja siostra cioteczna, Wiktoria. Własnoręcznie przygotowałam dla niej pamiątkę - LO, w które wkomponowałam jej komunijne zdjęcia. Podkład stanowi podobrazie. Zdjęcia po prawej stronie umieściłam w przeszywanych ramkach. Środkową jest przyklejona kosteczkami i zawadiacko przechylona. Kosteczek użyłam też do nadania trójwymiarowości ramce znajdującej się w centralnym miejscu. Trójwymiarowości pracy dodają też papierowe kwiaty.


Jako tło wykorzystałam piękny papier z serii "Moja najmilsza", na którym widać wspomniane już konwalie. Alterowałam brzegi papieru zaginając je i nadrywając w kilku miejscach. Użyłam też perełek w płynie w kolorze kryształowym. Wyglądają jak rosa na liściach konwalii. Korzystałam z nich pierwszy raz i bardzo podoba mi się efekt.


Tematyka LO jest zgodna z wyzwaniem zamieszonym na blogu sklep-ewa.pl, a na użytym papierze występuje bohaterka aktualnego wyzwania kwiatowego na kreatywnym bazarku - konwalia, więc poniżej zamieszczam stosowne linki.




niedziela, 17 maja 2015

Zapiekanka ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni, więc ja także postanowiłam je przygotować. Zastanawiałam się co, by z nimi zrobić i w końcu zdecydowałam się zmodyfikować przepis na szybką zapiekankę makaronową, którą zazwyczaj przygotowuję z brokułem.



Składniki:
1 pęczek szparagów
300 g makaronu pełnoziarnistego (np. penne)
2 piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
1 mozzarella (250 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej
tymianek
oregano
bazylia
sól
pieprz


1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem, dodać 3 łyżki oleju i wymieszać. Odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
2. Szparagi  umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na 3 części (kawałki mają wtedy mniej więcej taką długość jak penne) i podsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, pod koniec dodać posiekany drobno czosnek, zalać pomidorami z puszki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Można wykorzystać zarówno świeże jak i suszone zioła. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego.
5. Mięso usmażyć (olej dodany wcześniej do marynaty wystarczy) i przełożyć do naczynia. Wymieszać wszystkie składniki.
6. Na wierzchu zapiekanki ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.


Ponieważ wszystkie składniki zostały wcześniej podsmażone i podgotowane wystarczy zapiekać danie przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, żeby ser się rozpuścił.


sobota, 9 maja 2015

Etui z ptaszkiem

W zeszłym miesiącu po długim wzbranianiu się przed kupnem smartfona, w końcu dałam się przekonać i wymieniłam telefon na nowszy model.


Często noszę zwykła bawełnianą torbę na ramię, w której wszystko wala się luzem na dnie, więc pomyślałam, żeby zabezpieczyć smartfona przed zarysowaniem, np. o klucze. Uszyłam więc proste etui z filcu, które ozdobiłam kolorowym, nieco nadąsanym ptaszkiem. Cienką nicią obszyłam całego ptaszka i elementy tworzące skrzydło oraz wyszyłam oczko i nogi. Może nie mam talentu do szycia, ale jak na pierwszy raz nie prezentuje się najgorzej.





piątek, 1 maja 2015

Pstrąg w maśle czosnkowo - ziołowym z frytkami z batatów

Równo miesiąc temu podjęłam wyzwanie "52 nowe smaki". Do tej pory odhaczyłam 6 punktów z mojej listy. Niedawno spontanicznie kupiłam bataty i szukałam pomysłu na ich przyrządzenie. Ostatecznie zdecydowałam się zrobić po prostu frytki.




Batat (wilec ziemniaczany) to gatunek byliny z rodziny powojowatych pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Przygotowanie frytek z batatów nie jest rzeczą skomplikowaną. Przygotowuje się je tak jak zwykłe ziemniaki, ale nie trzeba ich solić. Można je za to posypać ulubionymi ziołami. A cóż nie pasuje lepiej do frytek niż ryba.

Składniki dla 2 osób:
2 pstrągi patroszone
50 g masła
2 łyżki soku z cytryny + sok do skropienia ryby
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tyianku i kolenry
kilka igieł rozmarynu
sól, pieprz


1. Pstrągi należy umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
2. Posiekać drobno czosnek i zioła. Wymieszać z masłem i 2 łyżkami soku z cytryny na gładką masę.
Włożyć tak przygotowane masło do środka pstrągów i nasmarować je z wierzchu.
3. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.



Masło czosnkowo - ziołowe świetnie nadaje się też do smarowania chleba. Rybę podałam na sałatce z rukoli i czarnych oliwek.